Kjøpshjelp

Bredde

I forbindelse med fastsettelse av bredde, merk at de ytterste brakettene ikke skal være mer enn 60cm fra noen av endene. Dette er et krav fra produsent. Vi anbefaler derimot at denne avstanden er maks 30-40cm. Senteravstand mellom stenderverk på norske hus er derimot svært ofte 60cm.

Sikker innfesting har 2 aspekter: anleggsflaten (brakettene krever solid støtte på baksiden) og forankringsmaterialet (der boltene skrues inn). Har du en skjør anleggsflate (f.eks. panel med luft/isolasjon bak) eller begrenset med forankring til festematerialet (f.eks. kun enkle lekter) kan det det være nødvendig å forsterke konstruksjonen før terrassemarkise(r) kan monteres. Kontakt oss ved spørsmål om innfesting. Du kan også lese mer om 'sikker innfesting og montering av terrassemarkiser' her (link åpnes i nytt vindu).

Merk også at det ligger begrensninger i produktet mtp. hvor veggbrakettene kan plasseres. F.eks. akkurat der bærearmbrakettene er festet til bærebjelken - der er det ikke plass til en veggbrakett. Det samme gjelder for kassettbraketter. Dette er sjeldent et stort problem, da å flytte markisen noen cm til en av sidene oftest løser problemet. Dersom du tenker å gå for en svært kompakt løsning, ta kontakt med oss for eksakt plassering av bærearmbraketter og evt. kassettbraketter for den gitte bredden. Merk at dette det tar det endel tid for oss å finne ut av. Vi anbefaler derfor våre kunder 'gjør det enkelt - og ha margin'.

Før du trekker opp måletbåndet er det kun én ting til; anleggsflaten må være plan. Dette gjelder uansett vegg/tak montering. Utforing kan være nødvendig for å oppnå dette.

Med dette i minnet er det bare å måle opp ønsket bredde - eksempel under:

Merk at vi har trukket fra noen centimeter ekstra på høyre side. Dette pga. mulig konflikt med vannbrett over vindu, avhengig av høyde og vinkel på markisen.

Én ting er tilgjengelig plass på vegg (XY-planet), men ikke glem å sjekke rommet/plass ut fra vegg der markisen går når den kjøres ut (Z-planet). Typiske hindringer er dører som slår ut, vannbrett, levegger etc.

Før du har endelig bredde bør du gjøre en betraktning rundt monteringshøyden.

Høyde

Merk at veggbrakettene er 20cm høye. Utover dette ønsker du minimum ~210cm under markisen når den er kjørt helt ut. Om nevnte 210cm er under frontskinne eller frontkappe er opp til deg, men det er viktig å ha klart for seg eksakt hvor høyt på veggen du tenker å montere markisen, før du bestemmer endelig bredde og utfall.

Merk dessuten at ei terrassemarkise skal ha minst 15 graders fall for å drenere tilstrekkelig ved eventuell lett nedbør. Under ser du tabeller som angir omtrentlige høyder (målt i overkant av markisen når den er montert på vegg/mot takstoler (veggbrakettene er som indikert over 20cm høye)).

15 graders fall (optimalt):

10 graders fall:

5 graders fall (minimum):

Utfall

Det ligger alltid begrensninger i utfall. Dette har med bærearmene å gjøre; disse foldes mot hverandre når markisen kjøres inn. Dette tar plass. Ei markise har derfor mindre utfall enn bredde. Her er de mest vesentlige begrensningene:

Utfall 310cm begynner ved bredde 360cm.

Utfall 360cm begynner ved bredde 410cm.

Utfall 410cm begynner ved bredde 460 (gjelder kun Jamaica), og har forøvrig maks bredde 590cm.

Montering

Har du spørsmål vedrørende montering av terrassemarkiser, kontakt oss.